Martinaabostom

Mamma till Maximiliam med hurler syndrom mps 1 & lilla Meja 🧡

Autism 1 (asperger)

Kategori: Maximiliam

Måndag, vilket nu för tiden betyder tidiga mornar & föräldrarutbildning-autism! Lilleman gjorde en autism-utredning via habiliteringen & fick konstaterat att han hade autism 1 (egentligen asperger) men nu heter det inte asperger utan man har delat upp autism i olika typer & med andra ord så fick vi ganska många svar på våra frågor angående maten, leken, beteendet & mycket mer. Han har alltid varit enformig när det gäller mat, han åt enbart korv och mos med en klick ketchup bredvid och korvbitarna skulle vara perfekt skurna och inte ligga i närheten av ketchupen eller moset! Han ville alltid själv som vi kallade det (dippa korvbitarna i mos & ketchup) och han åt den maten varje dag i ca2 års tid. Nu har korv och mos gått över till sushi, som han äter var och varannan dag! Lek, han har aldrig varit intresserad av att leka med andra barn, absolut inte barn i samma ålder, enligt honom är dom smutsiga & jobbiga. Dom kladdar, skriker, springer omkring, sliter i allt och är jobbiga tycker han. Han har lekt hur bra som helst med varn som är äldre dvs från 8-14 år när han själv var 3-5år, yngre går också bra om dom är 0-1år! Inga fantasi lekar har lekts även fast man själv har försökt dragit iväg med fantasin så har han kommit efter och "rättat till" så att det blir mer verklighet, för grisar hästar kor och getter bor inte i samma hage, båtar kan ju inte flyga, och figurer/dockor kan ju faktiskt inte prata! Han kan sitta ensam, en hel dag och göra sina saker om & om igen och har alltid gjort så, han är väldigt nöjd med att sitta med sina timmerbilar och lasta timmer i timmar, gräva med grävskopor i hans inomhus-sandlåda, klippa sönder papper i småsmå bitar och kasta dom i tunnor och hälla det i sina sopbilar, spela på sin dator (farming simulator) i timmar och vara grymt duktig på det, lägga allt i färg & storleksordning och mycket mycket mer! 

Nu har vi gjort 5 av 6 gånger på föräldrarutbildning och lärt oss en hel del nya saker om vårat barn, saker som egentligen vart uppenbart för vem som helst men inte för oss. Så otroligt tacksam att dessa utbildningar finns!

Var även till bm idag & allt såg väldigt bra ut, ligger lite i överkant på SF-mått men det gjorde jag även med Maxen och han var rätt så stor när han föddes.
Var iväg i går (söndags) och köpte en till vagn, en syskonvagn. Det blev 2014 modell viking double, dom andra modellerna är mycket mindre och då skulle inte Maxen få plats. Hittade denna begagnad i mycket fint skick! Två sittdelar & en liggdel vilket är alldeles perfekt för oss. 




 
Kommentera inlägget här: