Martinaabostom

Mamma till Maximiliam med hurler syndrom mps 1 & lilla Meja 🧡

Enzymbehandling

Kategori: Maximiliam

GÀvle sjukhus tog kontakt med Huddinge för att planera in en operation, han skulle fÄ en port a cat sÄ det skulle underlÀtta alla intravenösa behandlingar han skulle fÄ. Dom skulle Àven passa pÄ nÀr han var sövd att fixa pungbrÄcket han hade. 
 
Första gÄngen vi Äkte till Huddinge sÄ var jag jÀtte nervös! Jag tyckte det tog en evighet att Äka dit men ÀndÄ Àr det bara 22 mil hemifrÄn till sjukhuset. 
Första behandlingen med enzym skulle dom ge i Huddinge ocksÄ. 
NÀr vi kom dit sÄ gick vi direkt till B66 dÀr vi mötte en specialist lÀkare som berÀttade hur allt skulle gÄ till, hon sa att han skulle göra en magnetkameraundersökning och olika lÀkarundersökningar framöver. 
 
Det var lite problem med att sÀtta en nÄl pÄ Maximiliam för att kunna ge honom enzymet men det gick tillslut. 
 
Det tog över 4 timmar att ge honom enzymbehandlingen och efter det gick vi för första gÄngen till Ronald Mcdonald hus! 
 


PÄ morgonen skulle vi Äka till Solna för att trÀffa narkoslÀkare och göra en narkos bedömning. Dagen efter skulle vi för första gÄngen söva Maximiliam och operera in porten & operera bort pungbrÄcket. 
Vi Äkte taxi frÄn Huddinge sjukhus till sjukhuset i Solna. Jag var jÀtte nervös och jÀtte rÀdd, lÀkaren hade dagen innan berÀttat att man inte sÄ gÀrna söver barn med hurlers. LuftvÀgarna Àr trÄnga och nacken stel sÄ man mÄste ha specialister pÄ plats. Dom gjorde en narkos bedömning och allt sÄg bra ut för att söva min lilla prins. 
Vi lÄg inne pÄ Solna, vi fick inte ligga pÄ barn för maximiliam hade nÄgot virus som kunde smitta andra barn sÄ vi fick ligga pÄ infektion. Och det var en mardröm! NÀr vi klev in i sjukhus rummet sÄ var det mörkt, vi hade ett litet fönster dÀr man sÄg benen pÄ mÀnniskorna som gick utanför. 
Vi fick inte vistas utanför rummet pÄ avdelningen utan vi satt dÀr livrÀdd och vÀggarna krympte mer o mer hela tiden. 
 
Dagen dÀrpÄ sÄ kom dom och hÀmtade oss frÄn narkosen. Vi gick lÄngt för att komma till operationssalen & miljontals tankar hann susa förbi. 
Jag gick in med Maximiliam i operationssalen, dÀr var dom 14 stycken som stod och tog emot oss nÀr vi klev in. Maximiliam var jÀtte rÀdd & jag med.. 
Dom tvingade pÄ honom masken och han skrek och tittade pÄ mig med sina stora ögon som sÄg livrÀdda ut, jag höll honom i handen och mina tÄrar rann. Direkt nÀr hans lilla kropp slappnade av och sjönk ner pÄ operationssÀngen sÄ kastade dom sig pÄ mig och tog ut mig ifrÄn rummet. Jag velade inte slÀppa Maximiliams hand, jag var ju livrÀdd men ÀndÄ visste jag att han var pÄ det sÀkrare stÀllet pÄ jorden, fast Ä andra sidan sÄ kÀnns mina armar betydligt sÀkrare!
Jag hade en sÄn stor klump i halsen, kunde inte prata, tÄrarna rann och jag satt dÀr, utanför sjukhuset i en "rökkur" och rökte cigarett efter cigarett.. TÄrarna rann och jag kÀnde mig maktlös Ànnu en gÄng..
 
Dom ringde mig och bad mig möta upp dom, vi gick sen till intensivvÄrdsavdelningen dÀr Maximiliam lÄg för att vakna till. 
Jag gick fram till honom och tog hans hand igen, jag kÀnde mig... Hel!
Tanten som jobbade dÀr hÀmtade en fÄtölj och massa kuddar, och en pall. Jag satte mig i fÄtöljen och tog emot Maximiliam och dÀr satt jag och tittade pÄ en sovande prins i mina armar i 8 timmar. 
 

Dagen efter fick vi Äka hem till GÀvle igen och allt gick precis som det skulle i Solna & Huddinge. 
 
 
Enzymbehandling GĂ€vle sjukhus!
Veckan efter sÄ skulle vi vara pÄ GÀvle sjukhus klockan 07:00 pÄ onsdagen och dÀrefter följa schemat, varje onsdag klockan 07:00 ge Maximiliam Enzymbehandling tills den dagen han skulle fÄ sin benmÀrgstransplantation. 
 
Ve
Vecka
 
Det gick bra till en början att ta bussen 06:20 varje onsdag, men efter 6 gÄnger sÄ kÀndes det hopplöst. Jag kÀnde atr hopper började svika. Varje gÄng Maximiliam somnade pÄ kvÀllen efter en Enzymbehandling sÄ grÀt jag, skulle det vara sÄhÀr tufft redan nu? Hur blir det dÄ sen?! 
Man hade ÀndÄ hoppats pÄ att en benmÀrg skulle dyka upp fort. Varje gÄng telefonen ringde och det var skyddat nr sÄ var man överlycklig tills man hörde vad det gÀllde & det var inte nÄgon benmÀrg som dom hade hittat iallafall.. 
Jag levde pÄ hoppet, varje dag! 
För det var inte bara & bara nÀr det gÀllde en benmÀrg, det skulle stÀmma in pÄ HLA osv.. Om man har cancer eller nÄgon annan sjukdom sÄ rÀcker det med att HLA stÀmmer in 6/12 
Men hurlers ska det stÀmma in 10/12 helst mer sÄklart. 
 
29 gÄnger behandling av enzym... 
SĂ„ ringde telefonen & det var Huddinge!
Hon sa att hon hade planerat in en resa dit, och nu skulle vi packa vÀskorna för nu hade den stora resan börjar. 
2 veckor senare Äkte bilen mot Huddinge för inskrivning för benmÀrgstransplantation! KÀnslan var obeskrivlig! 
Jag kÀnde att hoppet kom tillbaka, min son skulle fÄ en andra chans i livet och jag med! 
Lyckan var total och livsglÀdjen kom tillbaka. Min Àlskade lilla prins, nu skulle vi göra den hÀr resan tillsammans och jag lovade mig sjÀlv att jag aldrig mer skulle ge upp, jag skulle kÀmpa sÄ lÀnge Maximiliam kÀmpar. 
 
Och tro mig, det gör vi Àn idag. 
 
 
Â